Kuchnia

ryby

Ryba faszerowana w galarecie to doskonałe, eleganckie danie na święta.

1 dorodny szczupak (najlepiej patroszony) może być też dorsz, mintaj, karp – co lubicie
włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka,
3 małe cebule – 1 z nich do rosołu
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
koperek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
cytryna
ziele angielskie
liście laurowe
żelatyna
kawałek gazy dłuższej od szczupaka


gotowanie ryby w gazie

gotowanie ryby w gazie
Ryba faszerowana przepis przygotowanie:

Rybę obrać ze skóry – jedną z metod jest podobno nacięcie szczupaka w okolicy skrzeli i zdjęcie skóry w całości. My zaczęliśmy inaczej, odcięliśmy głowę i płetwy oraz ogon a następnie kawałek po kawałku odcinaliśmy skórę, tak, żeby została w jednym kawałku.

Nie wyrzucajcie głowy i płetw – będą idealne do rosołu rybnego, który na tym etapie warto zacząć gotować. Obrać włoszczyznę, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz sól – gdy włoszczyzna zmięknie dodać do rosołu niepotrzebne części rybne tj. głowa, płetwy itd. Gotować powoli i na koniec doprawić do smaku – rosół musi być pyszny, ponieważ w nim gotować będziemy naszą faszerowaną rybę.
farsz ryby bez skóry

farsz ryby bez skóry

Przepis na farsz do ryby:

Mięso szczupaka pozbawić ości w miarę możliwości (reszta ości zmieli się w maszynce i nie będzie ich czuć).

Z rosołu wyjąć jedną małą marchew, pietruszkę i kawałek selera i zmielić razem z rybą przez maszynkę. Dodać 2 małe surowe cebule i również przepuścić je przez maszynkę.

Do farszu dodać jajko, bułkę tartą, drobno posiekany koperek i przyprawy: sól, pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać całość.

Zmoczyć i wycisnąć gazę, następnie równo rozłożyć ją na blacie, na niej położyć skórę szczupaka wnętrzem do siebie, wypełnić skórę farszem (nie za dużo – farsz zwiększy swoją objętość), następnie zawinąć farsz w skórę a całość ciasno owinąć gazą. Gazę związać na końcach i włożyć piękny pakunek do gotującego się rosołu.

Gotować 25-35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Całość studzić powoli, następnie delikatnie odwinąć i pokroić w plastry. Koniecznie posmakujcie jeden plaster i doprawcie do smaku jeśli okaże się nie do końca doprawiony – mój farsz okazał się za mało słony, więc posoliłam rybę przed zalaniem ją galaretą.

Rybę rozłożyć na półmisku, udekorować plastrami cytryny i np. marchwią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation