Kuchnia

ciasta

Mieszalnia smaków: sernik bez sera

Składniki na ciasto: (inspiracja)

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
powidła lub inny, najlepiej kwaśny dżem ( u mnie z czerwonej porzeczki )

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki ( 23x33 cm ) i posmarować powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa śmietanowa:

1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć na posmarowane powidłami ciasto. Na wierzch zetrzeć (rozdrobnić palcami) drugą część ciasta.
Piec około 50 minut w 180 st. C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation