Kuchnia

Na słodko

Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą - Przepis - Smaker.pl


Składniki:

180 g zmiękczonego masła
500 g suszonych śliwek bez pestek
170 g mąki orkiszowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
50 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
50 g migdałów, drobno posiekanych
100 g Stewii


Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Cztery śliwki przekrój na pół i odłóż na bok, resztę pokrój na cienkie plasterki.

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz zmiękczone masło, stevię Natusweet i jajka, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.

Do masy dodaj pokrojone śliwki, czekoladę i połowę migdałów. Całość przelej do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż połowy śliwek i posyp resztą migdałów.

Ciasto piecz około 45 minut w 180°C, aż do uzyska ciemnozłotego kolor. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i usuń papier.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation