Kuchnia

Na słodko

Ciasto orkiszowe ze śliwkami i krokantem | PrzepisDlaCiebie.pl


Na ciasto

jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
masło - 190 g
cukier trzcinowy - 190 g
sól - 1 duża szczypta
jogurt naturalny - 125 g
proszek do pieczenia - 12 g
mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 630 - 190 g
cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty

Na wierzch

kompot śliwkowy - 350 g
cynamon mielony

Na krokant

cukier kryształ - 100 g
orzechy włoskie, rozdrobnione - 30 g

Całkowity czas przygotowania
80 minut



Masło roztopić, dodać cukier, wymieszać, dodać żółtka i jogurt, wymieszać, dodać cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć.

Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodać do ciasta. Delikatnie, aby białka nie opadły.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem, oprószonej mąką formy o wymiarach 21x31 cm. Na ciasto położyć połówki śliwek, posypać cynamonem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec przez ok. 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Dobrze jest w połowie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, inaczej wierzch się zarumieni a środek będzie jeszcze surowy. Na pieczenie trzeba liczyć na pewno 40-45 minut!

Kiedy ciasto jest gotowe, należy przygotować krokant. Cukier wsypać na patelnię, nastawić na ogień i ciągle mieszając roztopić (wpierw pojawią się grudki). Kiedy większa część cukru już się roztopiła i zostało niewiele grudek, lepiej zdjąć go z ognia i mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Inaczej cukier może się przypalić! Kolor powinien być jasnobrązowy. Kiedy cukier się roztopił, dodać orzechy.

Otrzymaną masę zaraz wyłożyć na natłuszczoną deskę i natłuszczonym wałkiem rozwałkować na cienko, posiekać na drobne kawałki i posypać nimi ciasto. Następnym razem wpierw posmaruję ciasto lekko rozcieńczonym dżemem śliwkowym i dopiero potem udekoruję krokantem. W ten sposób krokant na pewno nie zsypie się z ciasta podczas jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation