Kuchnia

meat to eat

Blog Bo(ro)n Appétit: Biała kiełbasa pieczona w piwie
SKŁADNIKI:
8 białych kiełbasek (surowych)
5 dużych cebul
butelka jasnego piwa
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki miodu
4 łyżki musztardy (u mnie francuska i miodowa)
płaska łyżeczka papryki mielonej (u mnie węgierska)
sól, pieprz
2 łyżki masła

Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy na roztopione masło. Dusimy na małym ogniu, aż cebula zmięknie i delikatnie zmieni kolor. Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, majeranek oraz paprykę w proszku. W miseczce łączymy miód z musztardami, a następnie 2 łyżki tej mieszanki dodajemy do cebuli. Mieszamy i odstawiamy cebulę.
W okrągłym naczyniu żaroodpornym rozkładamy na dnie cebulę, układamy kiełbaski, nakłuwamy wykałaczką i wszystko zalewamy piwem do połowy. Każdą z kiełbasek smarujemy pozostałą mieszanką z miodu i musztardy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, aż z piwa uzyskamy sos, a kiełbaski będą ładnie zrumienione.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation