Kuchnia

meat to eat

Klopsiki rybne z porem

składniki,
4 porcje
(na mniejszy apetyt)

200 g fileta z dorsza(lub innej ryby)
8 krewetek
1 por (biała część)
1 papryczka chilli
1 pęczek kolendry
1limonka
1 jajko
sól morska
świezo mielony pieprz
2 łyżki sezamu
3-4 łyżki oliwy

do podania:
2 limonki
kolendra
(lub pietruszka)



przygotowanie:
Dorsza miksujemy w blenderze razem z obranymi krewetkami. Siekamy pora, chilli (pestki wyrzucamy, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i kolendrę. Posiekane składniki dodajemy do masy rybnej, skrapiamy sokiem z jednej limonki, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczając. Posypujemy sezamem i smażymy na oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z cząstkami limonki. Klopsiki możemy też podać zawinięte w sałatę z kawałkami mango. Ja wybrałam dodatek sałatki z kolorowych pomidorków śliwkowych i cherry, polanych oliwą cytrynową, a do tego lemoniada z tajską limonką i miętą, mniam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation