Kuchnia

śniadanko

ORZECHOWA OWSIANKA

1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka, ja używam najchętniej mleka orkiszowego albo migdałowego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki orzechów laskowych
1/4 łyżeczki cynamonu
mała szczypta soli
syrop klonowy

Przygotowanie:
Płat­ki owsia­ne zalać mle­kiem, dodać masło orze­cho­we, cy­na­mon, szczyp­tę soli i go­to­wać na małym ogniu co jakiś czas mie­sza­jąc do czasu, aż płat­ki nie wchło­ną więk­szo­ści mleka i owsian­ka nie za­cznie robić się kre­mo­wa i za­wie­si­sta. Zaj­mu­je to około 6 – 8 minut.
W mię­dzy­cza­sie na su­chej pa­tel­ni upra­żyć orze­chy la­sko­we, na­stęp­nie prze­sy­pać je do moź­dzie­rza i zgrzeb­nie roz­gnieść. Mo­że­cie też po pro­stu je po­sie­kać, ale te roz­gnie­cio­ne w moź­dzie­rzu są dużo bar­dziej aro­ma­tycz­ne.
Go­rą­cą owsian­kę po­sy­pać orze­cha­mi i ob­fi­cie polać sy­ro­pem klo­no­wym. Uczta go­to­wa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation