Kuchnia

śniadanko

Zapiekany omlet z jabłkami – White Plate
Zapiekany omlet z jabłkami
Składniki

3 jajka

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, cynamonu lub kardamonu

1 duże jabłko, obrane i pokrojone na małe kawałki

1 łyżka masła

Przepis

W żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piec, rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i gotujemy je 3-4 minuty. Dodajemy miód, przyprawy i zestawiamy z ognia.

Mikserem ubijamy jajka z mlekiem, mąką i solą (nie dłużej niż 1-2 minuty).

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.

Jabłka zalewamy masą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż omlet lekko się zbrązowi.

Podajemy na ciepło, pokrojone na porcje.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation