Kuchnia

Ciasta, ciasteczka

pascha pistacjowa
SKŁADNIKI:

POLEWA:
• 42 ml wody
• 85 g cukru
• 85 g glukozy
• 10 g żelatyny
• 30 ml zimnej wody
• 55 ml śmietany 36%
• 85 g białej czekolady

PASCHA:
• 400 g twarogu
• 120 ml śmietany 36%
• 2 szczypty soli
• 16 g żelatyny
• 40 g pistacji
• 40 ml wody
• 120 g cukru
• 70 g masła
• 2 żółtka

CZAS: 45 minut
PORCJE: 4
PRZYGOTOWANIE:

Do naczynia wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę. Odstawiamy, żeby napęczniała. Po tym czasie dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Gotujemy wodę, glukozę, cukier i kremówkę. Mieszankę żelatyny i czekolady łączymy z przygotowaną gorącą masą. Całość miksujemy. Z uzyskanej gładkiej konsystencji usuwamy powietrze, delikatnie wszystko mieszając. Wkładamy polewę do lodówki. Po kilku godzinach schłodzoną masę ponownie podgrzewamy i miksujemy. Znów powoli mieszamy, aby usunąć powietrze. Na koniec polewamy ciasto polewą. Całość dekorujemy pokruszonymi pistacjami.

Żelatynę podlewamy wodą i zostawiamy. Biały ser miksujemy i łączymy z wcześniej pokruszonymi pistacjami. Ucieramy masło z dwoma szczyptami soli i cukrem. Gdy uzyskamy jednolity krem, powoli dodajemy do niego żółtka i zagotowaną kremówkę. Całość dokładnie łączymy. Do masy dodajemy przygotowany ser z pistacjami i ponownie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną na ogniu żelatynę i wszystko razem miksujemy. Gotowy krem umieszczamy w foremkach i zostawiamy na dwie godziny w zamrażalniku. Po tym czasie usuwamy paschy z foremek i dekorujemy polewą. Wszystko wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation