Kuchnia

Ciasta, ciasteczka

wegańskie bounty
SKŁADNIKI:

Masa kokosowa:
– 3 szklanki wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
– 4 łyżki cukru kokosowego lub nierafinowanego
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 10 łyżek wody
– szczypta soli
Polewa czekoladowa:
– 2 czekolady min. 70% po 100 g
– 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego

WYKONANIE:

Masa kokosowa:
– wiórki połączyć z olejem, mąką, wodą, cukrem i solą. Dobrze wymieszać rękoma (masa powinna lekko się zbijać)
– formę o wymiarach 20 na 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i mocno docisnąć,
wyrównać wierzch
– wstawić do zamrażarki na 2 godziny

Masa czekoladowa:
– czekoladę połamać i wraz z mlekiem rozpuścić na małym ogniu
– wyjąć masę kokosową z zamrażarki i pokroić na batony
– na stole położyć arkusz papieru i kratkę (np. z piekarnika). Na papier położyć naczynie do zbierania cieknącej czekolady (nic nie może się zmarnować)
– batony nakładać na widelec i zanurzać w czekoladzie
– układać na kratce do obcieknięcia
– przełożyć na papier do pieczenia i wstawić na 3-4 godziny do zamrażarki a następnie do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation