Kuchnia

Ciasta, ciasteczka

Szarlotka z rabarbarem
Składniki
500 g mąki pszennej,
300 g zimnego masła,
50 g cukru pudru,
skórka otarta z jednej cytryny,
3 żółtka,
1 kg rabarbaru,
250 g cukru,
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki bułki tartej,
4 białka,
200 g cukru,
masło i bułka tarta do wysypania formy
Przepis
Zacząć od ciasta. Mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski, zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60
minut.

Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać imbir, wsypać cukier i rozgotować. Odparować płyn. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki (do 1/2 wysokości) formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut – ciasto ma się lekko podpiec. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać łyżką bułki tartej, na której rozłożyć rabarbar. Posypać pozostałą bułką tartą.
Na wierzchu rozsypać starte na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.

wp
Białka ubić, ubijając dodawać cukier. Ciasto wyjąć, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 110 stopni.
Szarlotkę przykryć pianą z białek. Wstawić do piekarnika, piec, aż piana zmieni kolor na jasnosłomkowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation