Kuchnia

Ciasta, ciasteczka

chlebek cynamonowy do odrywania
400 g mąki pszennej
opakowanie suchych drożdży (7g)
150 ml ciepłego mleka
50 g masła
50 g cukru
2 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
2 łyżeczki cynamonu
100 g cukru (najlepiej trzcinowego)
50 g masła
Masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy roztrzepane jajka, podgrzane (ale nie gorące) mleko i lekko przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania, aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotowujemy posypkę mieszając cukier trzcinowy z cynamonem. Natłuszczamy keksówkę o długości około 25 cm. Rozpuszczamy pozostałe 50 gram masła.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na placek wielkości około 30 x 50 centymetrów (wcześniej podsypujemy mąką). Tak przygotowane ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem (łyżkę masła zostawiamy na później) i posypujemy cynamonowym cukrem (również pozostawiając łyżkę na później).
Ciasto kroimy w poprzek na 6 plastrów. Kładziemy ostrożnie jeden plaster na drugi. Następnie ponownie kroimy na 6 części. Otrzymamy 6 kawałków, które wkładamy po kolei do keksówki tak, aby układały się jak kromki. Przykrywamy foremkę z ciastem ściereczką i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło foremkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałą łyżką masła i posypujemy cukrem. Pieczemy przez 30-35 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation