Sport i fitness

Fitness

*** BEZ PIECZENIA ***

Kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie

Składniki:

Spód:
1 szklanka daktyli
0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 duży, dojrzały banan

Masa:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
5 łyżek wiórków kokosowych
4-5 łyżek dowolnego słodzika (u mnie cukier trzcinowy)

Dodatki:
około 200g borówek amerykańskich

Przygotowanie:
1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
2. Zmiel płatki owsiane, dodaj kakao i olej kokosowy.
3. Do płatków dodaj odsączone z wody daktyle i wszystkie dokładnie zmiksuj blenderem.
4. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Boki posmaruj delikatnie olejem kokosowym. Masę daktylową rozłóż równomiernie na spodzie. Jeśli będzie się kleić zmocz dłonie zimną wodą.
5. Włóż tortownicę z daktylowym spodem na około 10 minut do lodówki.

6. Wsyp kaszę jaglaną do garnka, a następnie zalej wodą i mlekiem (po 1 szklance). Gotuj około 20 minut na małym ogniu, dopóki kasza nie wchłonie płynów.
7. Dodaj olej kokosowy i cukier trzcinowy (lub inny dowolny słodzik) i wiórki kokosowe.
8. Do wystudzonej masy z kaszy dodaj gęstą część mleczka kokosowego.
9. Całość zblenduj na jednolitą masę.

10. Wyciągnij tortownicę i ułóż na dnie plasterki banana.
11. Następnie nałóż masę z kaszy.
12. Całość przyozdób borówkami i włóż na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation