Sport i fitness

Fitness

Brownie z truskawkami w wersji bez cukru


Składniki (przepis na 8 kawałków):

1 tabliczka gorzkiej czekolady (ja użyłam takiej z 85% kakao)
1/3 szklanki oleju
100 g daktyli – dałam 5 dużych świeżych daktyli
2 jajka
100 g mąki orkiszowej
2 łyżki dobrego kakao
10 dużych truskawek

Sposób przygotowania

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut do czasu aż zmiękną. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (szklana miska umieszczona na garnku z gotującą się wodą), do rozpuszczonej czekolady dodać olej i odstawić do przestygnięcia. Odlać wodę z daktyli i zmiksować je na mus (użyłam blendera ręcznego). Dwa jajka ubić w misce na puszystą masę. Do jajek dodać zmielone daktyle i całość wymieszać. Mąkę przesiać i połączyć z kakao, następnie wsypać ją do miski z jajkami, wymieszać. Na koniec do masy dodać czekoladę połączoną z olejem i dokładnie połączyć składniki. Foremkę na ciasto posmarować łyżką oleju, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone na połówki truskawki. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku około 25 minut. Uważajcie, aby ciasta za bardzo nie wypiec, bo idealne brownie jest wilgotne w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation