Design

Design

czekoladowy sernik

Składniki na spód:

*200 g ciastek digestive w czekoladzie

*65 g masła roztopionego



Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć (można zmiksować w malakserze) oraz rozpuszczone masło wymieszać tak aby konsystencją przypominał mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu zmielonego (lub gotowego w wiaderku - ale twarogu!)

*1 szklanka cukru pudru

*4 jajka

*330 g śmietany kremówki, schłodzonej

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*250 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej

*około 400 g wydrylowanych wiśni z kompotu


Wszystkie produkty prócz śmietanki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg zmiksować z cukrem. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę i zmiksować.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Wlać do masy serowej i zmiksować. Następnie dodać osączone wiśnie z kompotu, wymieszać łyżką.

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Sernik piec około 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik. Nie uchylać go, nie otwierać przez pół godziny. Po upływie tego czasu uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation