Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Grillowany chlebek

Ciasto:
- 500 g mąki razowej,
- szczypta soli,
- 7 g suchych drożdży,
- 2 łyżki oliwy,
- trochę oliwy do posmarowania.

Sos:
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- łyżka cukru,
- 1 czerwona cebula drobno posiekana,
- 2 łyżki świeżej pietruszki posiekanej,
- szczypta płatków chili,
- oliwki
- feta.

Sposób przygotowania: Mąkę i sól wymieszaj w dużej misce. Rozpuść drożdże w 300 ml ciepłej wody, dodaj do mąki i zagnieć ciasto, dolewając oliwy.Wysyp blat mąką, rozwałkuj ciasto i pozostaw na 5 minut aż stanie się elastyczne i miękkie. Następnie przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie zrób sos pomidorowy. Podgrzej oliwę, dodaj czosnek i pomidory oraz cukier. Duś przez 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem, ostudź.Ciasto podziel na 6 części, każdą z nich rozwałkuj cienko i pozostaw pod ściereczką na kolejne 30 minut. Ruszt posmaruj oliwą, ułóż na nim 6 chlebków i grilluj, aż pojawią się pęcherze, a ciasto zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę. Posmaruj sosem, posyp cebulką i pietruszką oraz płatkami chili. Podawaj z oliwkami i serem feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation