Dziecko

Dziecko

Najlepszy krem/frosting do cupcakes i tortow – bez masla! | Chochlikikuchenne

Skladniki

500 ml smietany kremowki (u mnie 38%- genialnie sie ubija! :) )
400 g serka kremowego o smaku naturalnym (typu Philadelphia. Uzylam serka TINE Kremost zawierajacego 27 g tluszczu w 100 g)
4 lyzeczki cukru pudru, czubate ( wg mnie taka ilosc cukru wystarczy. Oczywiscie zawsze mozecie doslodzic krem wg wlasnego uznania)
0,5 lyzeczki ekstraktu z wanilii (mozna zastapic esencja, ale to juz nie bedzie to samo)
barwnik spozywczy*** (uzylam do polowy kremu barwiac go na rozowo)
skorka z polowy cytryny
1 lyzka soku z cytryny

Wykonanie

Cytryne sparzyc, zetrzec skorke z polowy cytrusa, przekroic na pol i wycisnac sok do malego naczynia .

Kremowke ubic na sztywno razem z 2 lyzeczkami cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Najlepiej zrobic to w glebokiej misce, zeby za duza ilosc smietanki nie wyladowala na naszych ubraniach czy meblach :P Nie nalezy ubijac zbyt dlugo, zeby ze smietany nie powstalo ”maselko” ;)

Serek przelozyc do innej miski, dodac dwie pelne lyzeczki cukru pudru, lyzke soku z cytryny, skorke z cytryny i ubic mikserem do polaczenia skladnikow. Nastepnie mase przelozyc do ubitej kremowki i wymieszac za pomoca szpatulki lub miksera – mikserem pojdzie nam to szybciej i krem bedzie bardziej ”napowietrzony”, a konsystencja nie bedzie plynna. Gotowy krem schlodzic w lodowce przez ok 15 min.

To w zasadzie wszystko. Frosting jest juz gotowy. Mozecie napelnic nim rekawy cukiernicze i ozdobic cupcakes’y, przelozyc i ozdobic nim tort, uzyc go jako kremu do ciasta (swietnie sprawdzi sie do ciast biszkoptowych), wypelnic nim pucharki z owocami… Z pewnoscia sami znajdziecie dla niego mnostwo smacznych zastosowan ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation