Kuchnia

pieczywko

Bagietka z malinami


Składniki

400 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki suszonych drożdży
150 g malin
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
150 ml ciepłej wody

Przepis

Przygotuj maliny. Pomieszaj na patelni owoce z cukrem. Podsmaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, aż maliny puszczą sok. Rozgnieć je łyżką i odstaw do ostygnięcia.
Pomieszaj wszystkie składniki (w tym wystudzone maliny).
Zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
Uformuj z ciasta cienki rulon i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby jeden brzeg dotykał ścianki blachy. Możesz z drugiej strony zablokować rośnięcie zrolowaną szmatką, jeśli chcesz uzyskać cieńszą bagietkę (ja postawiłam na grubą).
Odstaw pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Usuń szmatki i wstaw blachę do piekarnika.
Piecz ok. 15-20 minut aż bagietka lekko zbrązowieje.
Wyjmij i wystudź nieco. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation