Inne

zupy

Zupa z dyni – przepis
Czas przygotowania: 15 minut
Czas aktywności: 30 minut
Składniki (dla 4 osób):
1 kg dyni (pokrojona w dużą kostkę)
1 mozzarella (pokrojona w plasterki)
1 cebula (pokrojona w krążki)
2 duże marchewki (pokrojone na plasterki)
3 szklanki wywaru warzywnego
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kubek mleka
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka estragonu (suszony, drobno posiekany)
szczypta gałki muszkatołowej (utarta na tarce o drobnych oczkach)
sól, pieprz

Przydatne poradniki:
Jak zrobić wywar warzywny
Wykonanie:
Krok 1. Grillowanie dyni
Dynię grillujemy na suchej patelni aż delikatnie zmięknie i lekko się przyczerni. Możemy też piec ją przez 1 godzinę w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
Krok 2. Podsmażanie warzyw
Cebulę podsmażamy na maśle i oliwie aż się zeszkli.
Dodajemy marchewkę i smażymy aż zmięknie.
Krok 3. Gotowanie w wywarze
Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy. Dodajemy estragon i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Dosypujemy też szczyptę gałki muszkatołowej.
Krok 4. Miksowanie w blenderze
Warzywa studzimy, następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładko.
Krok 5. Doprawianie zupy
Po zmiksowaniu zupę przelewamy z powrotem do garnka. Trzymamy na małym ogniu, dolewamy mleko, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem, a gdy zupa będzie na talerzu, ozdabiamy odrobiną suszonego estragonu lub rozmarynu i plasterkami mozzarelli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation