Inne

zupy

Zupa z czarnej fasoli
Składniki:
• 500 g suchej czarnej fasoli
• 4 plastry boczku
• 1 cebula
• 1 łyżka oregano
• 1,2 l przegotowanej wody
• 4 tortille usmażone poprzedniego dnia
• 6 łyżek gęstej śmietany
• 6 plasterków cytryny
• sól
• olej do smażenia
Sposób wykonania:
Opłukaną fasolę zalać przegotowana woda i moczyć 8 godz. Odcedzić, zalać świeżą woda i gotować bez przykrycia 10 min. Następnie przykryć i gotować na małym ogniu bez soli 50-60 min. Miękką fasole odcedzić i zmiksować z 600 ml przegotowanej wody.
Boczek pokroić na kawałki. Cebule obrać i drobno posiekać.
Do dużego garnka włożyć boczek i smażyć kilka minut. Gdy tłuszcz się wytopi boczek wyjąc, włożyć cebule i smażyć 2-3 min. Dodać zmiksowana fasole, oregano i sól. Wlać 600 ml wrzącej wody, przykryć i gotować na małym ogniu 10 min. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolać trochę wody.
Tortille pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucając po kilka pasków tortilli i smażyć, aż będą brązowozłote. Wyjąć z oleju łyżka cedzakowa i ułożyć na papierowych serwetkach. Świeżo usmażone tortille należy najpierw suszyć w rozgrzanym piekarniku przez 1 godz w temp. 120 st..
5. Gotowa zupę przelać do miseczek. Do każdej porcji włożyć łyżkę śmietany, plasterek cytryny, kawałki smażonego boczku i kilka pasków tortilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation