Inne

zupy

Zupa z dyni i jabłek z ciecierzycą.
na ok. 6 porcji:
1 puszka odsączonej ciecierzycy lub ok. 100 g suchej namoczonej na noc i ugotowanej
ok. 1kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
4 duże jabłka, obrane, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w kostkę - przepis mówi o Granny Smith, ja użyłam polskich - polecam twarde, soczyste i o wyrazistym smaku
2-3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki oleju
3 łyżki bulionu w proszku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
sól, pieprz, ostra papryka
pietruszka lub kolendra do posypania
ewentualnie masło dekoracji (nie dawałam)
Jeżeli używamy suszonej ciecierzycy wieczór wcześniej namaczamy ją w wodzie, a nazajutrz gotujemy w świeżej, z dodatkiem sody, do miękkości, odcedzamy.
Na sporej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy dynię, ziemniaki i jabłka, smażymy, mieszając aż nieco zmiękną. Wlewamy taką ilość wody, aby nakryła warzywa, dodajemy bulion w proszku, sos sojowy i Worcestershire oraz resztę przypraw i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż warzywa będą zupełnie miękkie. Miksujemy zupę na krem, podajemy z ciecierzycą, posypaną pietruszką i opcjonalnie z kawałeczkami masła (ja pominęłam).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation