Kuchnia

pieczywko

Chleb włoski z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami

Składniki:

na bigę (typowy włoski zaczyn):

330 g mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży instant (lub 8 g drożdży świeżych)
240 ml letniej wody

na ciasto:

670 g mąki pszennej
330 ml letniej wody
3 łyżeczki drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych)
2 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy
1 opakowanie przyprawy do chleba włoskiego Kamis

Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przyryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Następnie dodać połowe mąki (335 g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, przyprawę do chleba włoskiego i resztę maki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części (ja podzieliłam na dwie), uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką a blachę przykryć sciereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation