Kuchnia

Przepisy

Prażona ciecierzyca - czyli Królowa Cieciorka lepsza od popcornu! | szczesliva


podgotowaną cieciorkę* [bez niej raczej byłoby trudno…;)]
2 łyżki oliwy z oliwek
dowolne zioła [ja użyłam bazylii, ale śmiało dodajcie odrobinę chilli]
sól

Nastawiamy piekarnik na 200’C. Mieszamy cieciorkę z oliwą, ziołami i solą. Wysypujemy równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut na termoobiegu, aż się tak ładnie zarumieni jak na moich zdjęciach. Cieciorka musi być chrupiąca i czas jej prażenia zależy od piekarnika, +/-5 minut. Toteż jeśli na próbę sprawdzicie jedno ziarenko, że jest jeszcze zbyt miękkie w środku i na zewnątrz, to do czasu pieczenia dorzućcie 5 minut.

* cieciorka z puszki nie wymaga gotowania. Natomiast jeśli mamy ziarno niepuszkowe, to moczymy je w wodzie przez 12-24 godziny przed gotowaniem, a następnie gotujemy 15-20 minut w lekko osolonej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation