Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

kotlety z ciecierzycy | Ammniam

1 1/2 szklanki ugotowanej i zmielonej ciecierzycy*
1 szklanka ugotowanej i zmielonej kaszy jaglanej
1 starta marchewka 3 łyżki mąki kukurydzianej,
1 zeszklona cebula z czosnkiem,
gałka muszkatałowa do smaku sól
sos shoyu
otręby
oliwa z oliwek

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, obtoczyć w otrębach i piec w piekarniku w temperaturze 180 ˚C, na blasze posmarowanej delikatnie oliwą, (żeby się nie przykleiły) aż się przyrumienią, (ok. 20 minut). W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę. Można też usmażyć je na patelni. Podawać z warzywami.

Smacznego!
*Ciecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny ok 8 h. Gotować do miękkości w nowej wodzie z dodatkiem zmielonego kminku. Obrać z łusek i zmielić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation