Kuchnia

Gotowanie

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone

ok. 300 g makaronu, np. penne (rurki) lub farfalle (kokardki)
ok. 500 g piersi z kurczaka
8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
3-4 czubate łyżki serka mascarpone
1 łyżka oleju z pomidorów
bazylia, oregano, sól, pieprz

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę, lekko posól i popierz, dodaj po łyżeczce ziół i łyżkę oleju z pomidorów i wymieszaj tak, aby wszystkie cząstki mięsa obtoczone były w przyprawach. Tak przygotowane mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię – nie potrzebujesz więcej tłuszczu do smażenia. Gdy mięso już lekko się podsmaży dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, wymieszaj dokładnie i na małym ogniu podsmażaj dalej, aż kurczak zacznie się złocić. Z zawartością patelni połącz teraz serek mascarpone, tak by oblepił każdy kawałeczek mięsa.
Odcedź makaron, zahartuj pod zimną wodą, wrzuć na patelnię i wymieszaj raz jeszcze. Podawaj gorące!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation