Kuchnia

Gotowanie

KLOPSY Z RYZEM I MARCHEWKA.

Składniki:

400 g mięsa mielonego
100 g ryżu
2 marchewki
1 cebula
1 płaska łyzeczka koncentratu pomidorowego
ok. 2 szklanek bulionu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka curry
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich

Ryż zalac wrzątkiem i wymoczyc ok. 10 minut, powinien nieco napęczniec. Mięso wymieszac z dobrze odsączonym ryżem, startą na grubych oczkach marchewką oraz drobno posiekaną cebulą. Przyprawic pieprzem i solą. Na patelni rozgrzac tłuszcz, ze wszystkich stron smażyc na nim mięsne kule. Następnie przełożyc je do garnka, podlac bulionem, dodac curry, zioła i koncentrat pomidorowy. Dusic ok. 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodac mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w śmietanie i niewielkiej ilości bulionu spod gotowania. Chwilę pogotowac.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation