Kuchnia

napoje, koktajle

Domowe mlekoMleko orzechowe to doskonały zamiennik dla codziennie używanego mleko krowiego czy koziego. Z oczywistych względów mogą używać go osoby nie tolerujące laktozy oraz weganie. Jest o wiele smaczniejsze niż mleko sojowe, nadaje bowiem potrawom wyjątkowego smaku. Idealne do koktajli, muesli, owsianki czy produkcji domowej nutelli. Spróbujcie kawy z mlekiem orzechowym! Nawet jeżeli na co dzień pijecie zwykłe, zwierzęce mleko, to taka odmiana miło Was zaskoczy.

składniki:

2 szklanki orzechów laskowych
4 szklanki wody plus dodatkowa woda do namaczania
wykonanie:

Orzechy namoczcie w zimnej wodzie przez noc lub minimum 8 godzin, woda powinna dokładnie przykrywać orzechy i sięgać ok 1 cm ponad nie
Wylejcie wodę, w której moczyły się orzechy, przepłuczcie je pod bieżącą wodą
Odcedzone orzechy umieśćcie w malakserze i zalejcie 4 szklankami zimnej wody. Zmiksujcie na wysokich obrotach aż orzechy będą dokładnie rozdrobnione na tzw. papkę
Przecedźcie mleko przez kilkukrotnie złożoną lnianą ściereczkę lub bardzo drobne sitko (na prawdę drobne, żeby kawałki nie nie przedostawały się przez dziurki). Porządnie odciśnijcie mleko od papki
Przechowujcie w lodówce przez 2-3 dni. Przed użyciem zamieszajcie
Pozostałą papkę orzechowa możecie dodawać do jogurtów, owsianki lub naleśników. Wysuszona w niskiej temperaturze w piekarniku będzie doskonałą mąką orzechową do ciast z orzechów laskowych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation