Kuchnia

zupy

Krem kalafiorowy na tymiankowym bulionie

Składniki:
- kalafior - 1 szt.
- masło - 2 łyżki
- cebula - 1 szt.
- bulion - 4 szklanki
- tymianek - 1 łyżka
- curry - 1 szczypta
- chili - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- pieprz - 1 szczypta
- natka pietruszki - 1 pęczek
- śmietana słodka 18% - 3 łyżki

Wykonanie:
Kalafiora obieramy, czyścimy , rozdzielamy na kwiaty. Gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy.
W garnku rozpuszczamy masło.
Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając.
Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku.
Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki.
Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany. Wszystko razem miksujemy na krem.
Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą , pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation