Kuchnia

kolacja

kaczka po pekińsku

1 kaczka,
2 łyżki sosu sojowego
2,5 łyżki brązowego cukru
łyżeczka czerwonego octu winnego

Do podania: sos Hoisin
1 mały świeży ogórek,
6 dymek

Chleb mandaryna
4 szklanki mąki
szczypta soli
1 1/4 szklanki wrzącej wody
olej z orzeszków ziemnych lub olej sezamowy

Kaczkę włożyć na 3 minuty do wrzącej wody. Wyjąć, osuszyć i powiesić na noc w przewiewnym pomieszczeniu, aby całkowicie obeschła. Zmieszać sos sojowy, brązowy cukier i ocet, natrzeć kaczkę i powiesić ją na dalsze 4 godziny. Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Kaczkę położyć na kratce, pod spód podstawić blachę wypełnioną do połowy wodą. Piec 30 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i piec 1 godzinę, aż kaczka będzie miękka, a skórka brązowa i chrupiąca .Dymkę pokroić na kawałki. Jeden koniec każdej dymki ponacinać w pędzelki, rozłożyć je i zanurzyć w zimnej wodzie, aby trwale się powykręcały.
Chleb mandaryna: mąkę i sól wymieszać w dużym naczyniu. Dodać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm, a następnie pokroić go w krążki grubości 1 cm. Każdy krążek rozwałkować na placek o średnicy ok. 8 cm. Jedną stronę każdego placka posmarować olejem, złożyć po 2 naoliwioną powierzchnią. Następnie rozwałkować, aż uzyskają średnicę ok. 15 cm.
Dobrze rozgrzać patelnię o grubym dnie. Na małym ogniu smażyć placki 1 minutę, aż trochę napuchną i będą miały złoty odcień. Lekko przestudzone składać na pół.Utrzymać w cieple podczas przygotowywania kaczki (pod folią, w podgrzewanym naczyniu).Kaczkę podawać z ogórkiem. Chleb mandaryna z dymką i sosem podać na osobnych talerzach do każdego nakrycia. Chleb i część mięsa polać odrobiną sosu Hoisin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation