Kuchnia

makarony

Makaron domowy jajeczny - z samych żółtek

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

250 g mąki typu 00
5 żółtek
ok. 100 ml letniej wody
dużą szczyptę soli
łyżkę dobrej oliwy

WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól i oliwę.
Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka).
W czasie mieszania dodajemy wodę, tak aby ciasto nie było zbyt suche. Wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i nieklejące.
Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 2 mm i kroimy w paski szerokości około 5 mm lub używamy maszynki do makaronu, która najpierw rozwałkuje, a potem pokroi nam makaron.
Pokrojony makaron pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Przechowujemy zamknięty w słoju lub puszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation