Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Brownies z serkiem i migdałami


200 g ciemnej czekolady
125 g masła
4 jajka
175 g drobnego cukru
100 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


warstwa serowa:
200 g serka typu philadelphia
50 g drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka mąki
do posypania:
kilka łyżek płatków migdałowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Wszystkie składniki na warstwę serową umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niedużym gazie (ja, z chwilą gdy czekolada zaczyna się rozpuszczać wyłączam gaz i dalej rozpuszczam mieszając) - można też rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z parującą wodą. Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, mieszamy. Dodajemy mielone migdały i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Czekoladową masę wylewamy do foremki a na nią, łyżką, przekładamy masę serową. Wierzch posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy ok 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation