Kuchnia

kkk

Kopytka klasyczne z ziemniaków

Klasyczne kluchy z gotowanych ziemniaków, Bardzo smakują z bułką tartą podsmażoną na masełku. Najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej.
Składniki
• 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
• 2 jaja
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 8-10 łyżek mąki pszennej+ mąka do podsypania
• 1/3 kostki masła
• 5 łyżek bułki tartej
• sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Przygotowanie
1. Ziemniaki należy zagotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.
Dodać jaja, mąki i wyrobić kulę. Jeżeli ciasto będzie kleiło się do rąk, trzeba dać ciut więcej mąki.

Ciasto ma być miękkie.
2. Dzielimy na cztery części i ręcznie tworzymy z ciasta rulony.
Tniemy na kawałki pod kątem.
Gotujemy w osolonej wodzie. Trzy minuty od momentu wypłynięcia. Gdy wypłyną zmniejszamy grzanie tak aby woda lekko wrzała.


Masło należy roztopić w garnuszku i wsypać bułkę tartą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation