Kuchnia

kkk

Szybka potrawka z kurczaka w białym sosie z zielonym groszkiem

3/4 kg piersi kurczaka
1/2 kg mrożonego groszku
1 szklanka kwaśnej śmietany (co najmniej 12%)
2 łyżeczki pszennej mąki
2 łyżki masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 szklanki wrzącej wody


Mięso umyj, osusz, pokrój na sporą kostkę - około 2 x 2 cm. Posól, posyp pieprzem z wszystkich stron.
W dużym rondlu rozpuść masło. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zmieni kolor na jasny. Nie pozwól, by zaczęło się rumienić.
Wlej wrzącą wodę, dodaj zamrożony groszek, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu aż groszek zmięknie - około 8-10 minut.
Do śmietany dodaj mąkę, szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Wlej 4 łyżki sosu z rondla, dokładnie wymieszaj. Dodaj do potrawy, wymieszaj, trzymaj na małym ogniu przez pół minuty. Dopraw solą i pieprzem.
I... już :) Prawda, że szybkie i smakowite :)


Dodatkowe informacje
To podstawowa wersja potrawki. Można ją urozmaicić dodać mrożoną marchewką w kostkach lub razem z kurczakiem podsmażyć nieco cebuli pokrojonej na cienki piórka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation