Kuchnia

napoje

Składniki

2 niepełne słoiki litrowe płatków chabrów (ciężko stwierdzić z ilu kwiatów, myślę, że było ok 500)

1,5 l wody

ok 150 ml syropu z agawy

2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie

Płatki płuczę kilkakrotnie, wsypuję do szklanego słoja, zalewam wodą wymieszaną z agawą i sokiem z cytryny. Mieszam, zakręcam słój i stawiam przy nasłonecznionym oknie. Wg przepisu, płatki trzeba było dusić 9 dni, ja trzymałam 7. Po tym czasie przefiltrowałam dwukrotnie: najpierw przez gęste sito, potem przez złożoną kilkakrotnie gazę. Choć zapachowo lemoniada nie pasowała mi zbytnio, z dodatkiem dużej ilości lodu, limonką i odrobiną alkoholu, smakowała rewelacyjnie i orzeźwiająco w te palące dni. Polecam :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation