Kuchnia

Kulinaria- rybka

Ryba po japońsku 2
Składniki

1kg dobrej ryby np. dorsza
vegeta lub przyprawa do ryb
1 duża cebula
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
ciasto naleśnikowe

1 szklanka mąki
1 jajko
0,5 szklanki wody
zalewa

1 szklanka oleju
1 szklanka wody
1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego
8 łyżek ketchupu
8 łyżek cukru
8 łyżek octu
sól, pieprz (do smaku)
ziele angielskie, listek laurowy
Sposób przygotowania

Krok 1
Rybę rozmrażamy, kroimy na dość duże kawałki i obsypujemy vegetą. Odstawiamy na 15 min.
Krok 2
Z mąki, jajka i wody robimy ciasto naleśnikowe. Proporcje podałam orientacyjnie, bo zawsze robię "na oko". Ciasto musi być trochę gęstsze niż zwykle, aby nie spływało nam z ryby. Kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy na głębszym oleju. Odkładamy do ostygnięcia.
Zalewa
Krok 3
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy razem i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4
Cebulę kroimy w piórka, a paprykę i ogórki w cienkie paseczki. W dużym naczyniu układamy warstwowo: rybę, warzywa, rybę, warzywa, itd. Następnie zalewamy wszystko zalewą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby się przegryzło.
http://coolinarnie.pl/2013/03/7052/ryba-po-japonsku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation