Kuchnia

Kulinaria- rybka

Rybki w macy + sos
Składniki:
400-500 g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj, sandacz, halibut)
100 g macy
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki gruboziarnistego lub młotkowanego pieprzu
2 roztrzepane jajka
olej
Majonez chili:
4 łyżki majonezu (ja używam light)
1 łyżka jogurtu naturalnego
3 łyżki gotowego sosu chili (do kupienia w działach chińskich)
odrobina soku z limonki (może być też sok z cytryny)

Macę rozdrabniamy blenderem/malakserem na pył (nie musi być idealnie rozdrobniona – mogą pozostać grubsze kawałki). Jeśli nie mamy blendera możemy macę schować do torebki i wałkować, aż powstaną okruchy. Mąkę mieszamy z solą i pieprzem. W oddzielnej misce roztrzepujemy 2 jajka. Filety z ryby kroimy na małe, prostokątne kawałki i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na ok. 0,5 cm). Kawałki ryby panierujemy: najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w macy. Smażymy z obu stron na ciemno-złoty kolor.
W czasie gdy ryby się smażą przygotowujemy majonez chili, poprzez wymieszanie wszystkich składników. Rybę podajemy z sosem i ulubioną sałatką (u mnie to była po prostu sałata z sosem vinaigrette).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation