Kuchnia

marynaty

Czosnek kiszony.

http://smakimariolki.blogspot.com/…/kiszony-mody-czosnek.ht… [http://smakimariolki.blogspot.com/2016/08/kiszony-mody-czosnek.html/&h=raqh9xb6kaqeh8tpprk_tjhbxkhftvykop8uhplroglgieg&enc=azn0yxxgi0voltfoqssnufevyaeaerxfms9afnggo9wc-vznzroy-soos9r2hhjsibcjo3yip8otivpefq4hvkzhiwtypftwzxd9rm-v4cnjso6tkdkalb-c1z6kgpzcvsbcsextxhewn-ppe8qqsidjntr1zd4jraf9arqxcvynnivoqodsabis8y9u7gddpaegsssy4-6icd3wzl-5wly8&s=1_green]

Bardzo idealny dodatek do kanapek, smaczny i zdrowy :)

surowiec:

10 główek młodego polskiego czosnku
baldachy kopru
chrzan
gorczyca 1 łyżeczka
marchewka

zalewa:

sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej)

wykonanie:

Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia odstałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy czosnek w słoiczkach. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation