Kuchnia

przetwory/zaprawy

Marynowane cytryny marokańskie – przepis. | Klaudyna Hebda .. http://klaudynahebda.pl/marynowane-cytryny/

Marynowane cytryny (klasyczne)
Składniki:
12 sztuk dorodnych cytryn
200 g soli morskiej (najlepiej w płatkach)
gorąca woda
Przyprawy: laska cynamonu, 2-3 sztuki kardamonu, 3 sztuki liści laurowych, 5 sztuk ziela angielskiego

Przygotowanie:
Zaczynamy od porządnego wymycia słoika, najlepiej go wyparzyć w gorącej wodzie. Cytryny dokładnie umyć pod gorącą wodą. 4 cytryny przepołowić i wycisnąć z nich sok – możemy je zostawić i użyć np. do zrobienia kandyzowanej skórki. Pozostałe cytryny przekroić na krzyż – prawie do końca, ale nie mogą być zupełnie przecięte, bo będą się rozwalać. Do każdej cytryny delikatnie wsypać po łyżce soli, delikatnie je ściskając. Tak przygotowane cytryny ułożyć ciasno w słoiku. Wkładać do słoika przyprawy, wszystko zalać sokiem z cytryn oraz gorącą wodą. Cytryny nie mogą wystawać ponad poziom zalewy, dlatego warto je czymś zablokować (np. laską cynamonu). Zamknąć szczelnie słoik i odłożyć go na minimum 2 tygodnie do leżakowania. Od czasu do czasu warto potrząsnąć słoikiem, aby sól równomiernie się rozprowadziła.

Marynowane cytryny (szybkie)
Składniki:
3 sztuki dorodnych cytryn
50 g soli morskiej (najlepiej w płatkach)
gorąca woda
przyprawy: ½ laski cynamonu, 1 sztuka kardamonu, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie

Przygotowanie:
Zaczynamy od porządnego wymycia małego słoika, najlepiej go wyparzyć w gorącej wodzie. Cytryny dokładnie umyć pod gorącą wodą. Z ½ cytryny wycisnąć sok, następnie wszystkie przekroić na pół i w cienkie plasterki. Gorącą wodę wymieszać z sola oraz sokiem. Cytryny wraz z przyprawami układać w słoiku i zalać miksturą. Zamknąć szczelnie słoiczek i odczekać 2-3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation