Kuchnia

przetwory/zaprawy

Kuchnia domowa Ani: Syrop miętowy
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/syrop-mietowy.html

lepszy chyba

Do sporządzenia 2,5 l syropu potrzebne są:

30 gałązek świeżej mięty pieprzowej lub zielonej,
0,5 kg cukru,
sok z 1 cytryny lub 1 pełna łyżeczka kwasku cytrynowego (ilość substancji można zwiększyć, jeśli ktoś lubi zdecydowanie kwaśniejszy smak),
2 l wody.

Na początek trzeba zagotować wodę (najlepiej w garnku) i dopiero po zdjęciu z gazu dodać do niej (po kilku minutach) cukier i sok z cytryny. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru, wrzucić miętę i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce, najlepiej na całą dobę. Kolejnego dnia można już wyjąć gałązki zioła, a powstały w ciągu minionych godzin syrop przecedzić przez gęste sito i ponownie zagotować. Gorącą ciecz trzeba przelać do wcześniej przygotowanych i wyparzonych butelek, w których będzie przechowywana, i szybko zakręcić. Aby wydłużyć jej czas przydatności, trzeba pasteryzować butelki w gotującej się wodzie (przez 5–7 min), która powinna sięgać do około połowy ich wysokości. Składnikiem syropu może być też melisa, wykorzystana podobnie jak mięta.

Gotowy syrop można przed spożyciem rozcieńczyć wodą lub sokiem. Świetnie nadaje się do deserów, koktajli czy sosów sałatkowych, a także jako forma lekarstwa w przypadku dolegliwości żołądkowych czy osłabionej odporności.

Czytaj więcej na: https://zdrowie.tvn.pl/a/syrop-z-miety-na-zime-jakie-ma-wlasciwosci-jak-go-przygotowac?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation