Kuchnia

Ciasta i inne słodkości

Ciasto styropian z jagodami

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

3 szklanki mąki tortowej
250 g masła, zimnego
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:

5 białek
1 1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jogurty greckie (3×330 g)
2 budynie śmietankowego, proszek (2 x 40 g)
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
DODATKOWO:

2 szklanki jagód
1 łyżeczka mąki pszennej
cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy jednolite ciasto. 1/4 ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na dno formy (25×35 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy wkładamy formę do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie stopniowo wsypujemy przesiany proszek budyniowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy małymi porcjami jogurt oraz wiórki. Na surowe ciasto wylewamy masę jogurtową. Jagody mieszamy z mąką i równomiernie wykładamy na masę. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min, aż wierzch będzie zarumieniony. Zaraz po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation