Kuchnia

pieczywo

Chleb z garnka

SKŁADNIKI

-2/3 kg mąki pszennej (ja dałam tortową)
-25 g świeżych drożdży
-1 łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki oleju
-2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej ale nie gorącej)

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miskę zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rano podsypujemy obficie blat mąką i wykładamy ciasto - zagniatamy-jest mięciutkie i dość luźne, ale takie ma być.
Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.

Następnie piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wstawiamy do niego naczynie żaroodporne w którym będziemy piec chleb
UWAGA naczynie z pokrywą (moje ma pojemność 3100 ml i jest okrągłe)

Do gorącego naczynia dajemy ciasto. Należy uważać,żeby się nie poparzyć.
Przykrywamy naczynie i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation