Kuchnia

pieczywo

Rogaliki drożdżowe ( z budyniem i powidłami)

Ciasto:

około 3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru
opakowanie suszonych drożdży
50g roztopionego masła

Drożdże rozuścić w mleku z odrobiną cukru i mąki. Odstawić na 10 minut

Następnie wbić jajka, wsypać resztę cukru, wlać masło i wymieszać.

Powoli dosypywać mąkę, cały czas mieszając.

Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie lepić się do rąk po wyrobieniu. Wyrabiałam ciasto przez kilka minut na stolnicy. Oczywiście możecie użyć odrobinę nieco więcej mąki przy podsypywaniu, jeśli ciasto będzie wam się kleiło.

Następnie wyrobione już ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po upływie czasu ciasto wyjąć podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i podzlić na 8 lub więcej trójkątów( ja zrobiłam 16). Na każdy dać około łyżeczki nadzienia i zwinąć w rogalik.

Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 25 minut.

Przed pieczenim posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. makiem lub tak jak ja -czyli kruszonką.

Piec w 180*C przez około 15 minut ( w zależności od wielkości)

Smacznego!

Nadzienie: Nadzienie wystarczyło mi tylko na połowę rogalików, drugą połowę zrobiłam z powidłami) Budyniu dawałam dość sporo, bo nie wylewa się w czasie pieczenia. Wam być może jeden budyń wystarczy na wszystkie rogaliki, jeśli będzie go mało dawać do środka.

400ml mleka
opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

Budyń ugotwać wedle przepisu na opakowaniu i ostudzć. Nadzienie nie wychodzi specjalnie słodkie, więc jeśli macie ochotę to jak najbardziej można dodać więcej cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation