Kuchnia

coś na ząb

Pulpety w sosie pieczarkowym to subtelne, pyszne i niebiańskie danie.

Pulpety w sosie pieczarkowym składniki:

1kg mięsa mielonego (najlepiej własnoręcznie mielonego – polecam szynkę lub łopatkę wieprzową)

1 cebula (do dodania do mięsa)

sól, pieprz, majeranek

1 sucha bułka (uprzednio namoczona)

1 jajko

2-3 ząbki czosnku

mąka do obtoczenia pulpetów

bulion do gotowania pulpetów – może być z grzybowej kostki rosołowej

Do sosu pieczarkowego:

1 spora cebula

0,5 kg pieczarek

kilka suszonych grzybów leśnych

garść natki pietruszki

100 gramów śmietany 18%

odrobina soku z cytryny

mączna zasmażka (mąka i masło) – opcjonalnie jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki

sól, pieprz, kilka listków rozmarynu

oczywiście bazą jest bulion z gotowania klopsów

Pulpety w sosie pieczarkowym przepis przygotowanie:

Mięso zmielić w maszynce (średnie oczka), dodać czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko i jedną namoczoną i odciśniętą pszenną bułkę.Dokładnie wymieszać składniki. Na tym etapie proponuję usmażyć testowo 1 mały kawałek mięsa i posmakować czy jest odpowiednio przyprawiony.

Zagotować bulion warzywny lub bulion z kostki rosołowej – do klopsów w sosie pieczarkowym polecam bulion grzybowy (np. z kostki).

Mięso uformować w pulpety, obtoczyć w mące i wrzucić do gotującego się bulionu. Do bulionu dorzucić suszonych grzybów. Gotować około 30 minut – w zależności od wielkości klopsów. Odlać do osobnego garnka nadmiar bulionu. Bulion będzie bazą do sosu – musicie ocenić ile chcecie otrzymać sosu.

Na patelni podsmażyć cebulę z pokrojonymi w plasterki pieczarkami.

Dodać pieczarki do klopsów i bulionu – pogotować 10 minut, żeby smaki się połączyły. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Zaprawić 18% śmietaną i odrobiną soku z cytryny. Jeśli chcecie dużo, pysznego, gęstego sosu dodajcie maślano-mącznej zasmażki, która wzbogaci i zagęści sos.

Całość posypać posiekaną natką pietruszki, jeść pulpety do upadłego – są przewspaniałe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation