Kuchnia

Przepisy

Babka na oleju - I Love Bake

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

4 jajka, temp. pokojowa
12 łyżek cukru
10 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek oleju np. rzepakowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1/2 łyżeczki esencji np. arakowej lub ekstraktu z wanilii
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i naprzemiennie olej i mąkę w niedużych porcjach. Dodawanie składników należy skończyć mąką. Keksówkę o wym. 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy lukrem (wszystkie składniki mieszamy, aby postał dosyć gęsty lukier), zostawiamy na 15 min. do stężenia. Kroimy na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation