Kuchnia

Przepisy

KLUSKI NA PARZE SKŁADNIKI:

400 g mąki najlepiej o symbolu 500
20 g świeżych drożdży
2 jajka (najlepiej wiejskie lub z symbolem 0)
2 łyżki masła lub oleju (może być również tłuszcz kokosowy lub masło wegańskie)
250 ml tłustego mleka krowiego lub roślinnego (roślinne też świetnie się sprawdza zwłaszcza sojowe)
1 łyżka cukru
2 szczypty soli
opcja – ja dodałam jeszcze esencję waniliową dla smaku i aromatu
KLUSKI NA PARZE PRZYGOTOWANIE:

Do małej miski wlewam kilka łyżek mleka, dodaję trochę mąki, drożdże i cukier. Rozcieram i zostawiam do wyrośnięcia.
Mąkę trzeba przesiać przez sito do miski, dodaję zaczyn z drożdży, resztę mleka, sól, wbić jajka i rozpuszczone masło. Wyrabiam gładkie i lśniące ciasto. Jeśli jest za gęste to trzeba dodać około 2-3 łyżek mleka (wszystko kwestia wielkości jajek). Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Ciasto wyjmuje na stolnicę, uklepuję i formuje kulki. Zostawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na 15-25 minut.
Wstawiam wodę w garnku, nad garnkiem zawieszam gazę lub kładę formę do pieczenia pizzy i ja natłuszczam, taką dziurkowaną – mega wygodne rozwiązanie!
Układam kluski, przykrywam pokrywka lub odwróconym drugim garnkiem (to wersja z formą do pizzy). Paruję kluski około 10-15 minut aż urosną, staną się miękkie i lśniące.
Kluski na parze podaję na słodko lub z ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation