Kuchnia

KULINARNE

sałatka szwedzka do słoików

4 kg ogórków
2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
główka czosnku
3 łyżki soli

zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
pieprz mielony do smaku, dałam 2 łyżki
Umyte , nieobrane ogórki pokroić w plastry, cebulę w cienkie plasterki.Ogórki i cebulę wymieszać z solą i pozostawić na 2 godziny, soku nie wylewać.
Dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew i rozdrobniony czosnek (pokroiłam w plasterki).
Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
Całość wymieszać z zalewą, odstawić na 12 godz.
Po tym czasie przekładać do słoików, wypełniać pozostałą zalewą.
Pasteryzować przez 10 minut, studzić w normalnej pozycji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation