Kuchnia

przetworowo

Ogorki curry - najlepsze!

Odkąd dostałyśmy przepis od przyjaciółki mojej mamy te ogórki są absolutnym musem w każdy ogórkowy sezon. Mój osobisty faworyt i dodatek do każdego mięsa, jakie mamy na obiad (nawet jak zrobimy 3 różne rodzaje surówek i ziemniaki to na ogórki curry zawsze jest miejsce na moim talerzu ;p). Są wspaniałe i wręcz uzależniające. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście ogórków w takim wydaniu, musicie koniecznie spróbować. My już wystartowałyśmy z produkcją :> Z podanego przepisu wyjdzie ok. 6-7 średnich (300 ml) słoiczków. My na raz zazwyczaj robimy z podwójnej, ale to już od Was zależy. Niemniej jednak, róbcie koniecznie! :)

Ogórki curry (6-7 słoiczków po ok. 300 ml)



~ 2 kg ogórków (średniej wielkości, większe niż na korniszony)
~ 1 litr wody
~ 1 szklanka octu
~ 1,5 szklanki cukru
~ 3 łyżki curry
~ 3 łyżeczki soli

~ 1 garść liści z natki selera
~ 1 opakowanie gorczycy białej
~ 2 średnie cebule

Ogórki obieramy i kroimy w paski (ja zazwyczaj dzielę 1 ogórka na 4 paski, ale jeżeli macie dość duże ogórki warto zrobić mniejsze ;)).

Cebulę kroimy w grube plastry, a liście dzielimy tak, aby mieć łodyżki po ok. 2-3 listki na każdej. Do każdego słoika wkładamy po 1 plastrze cebuli, 1 łodyżkę liści z selera i 0,5 łyżeczki gorczycy. Wkładamy ogórki tak, aby ich końce nie wystawały poza słoiczek ani nie dotykały wieczka.

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy cukier, curry i sól. Mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie wlewamy do przygotowanych słoiczków tak, aby zalewa pokryła całe ogórki. Pasteryzujemy 5 minut. Studzimy. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation