Kuchnia

przetworowo

Śliwki w occie

Śliwki w occie to idealna przystawka czy urozmaicenie imprezowego menu. Można je przygotować w całości, ale zdecydowanie przyjemniej się je podjada, kiedy nie mają już pestek. Oto nasz przepis na jędrne i twarde, bezpestkowe śliwki w occie.

Śliwki w occie - składniki:
- 1 kg śliwek węgierek (bez pestek)
- 0,5 kg cukru

Śliwki w occie - zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka wody
- goździki

Sposób przygotowania:
Składniki zalewy zagotuj, jeszcze gorącą zalej Śliwki i zostaw na pół dnia (noc).
Odlej ocet (nie wylewaj), śliwki ułóż w słoikach, przesypując każdą warstwę cukrem, i mocno zakręć (nie trzeba pasteryzować).

Odlany ze śliwek ocet możesz jeszcze wykorzystać - wystarczy, że zlejesz go do butelek i użyjesz później np. do sałatek czy zakwaszania. Śliwki w occie gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation