Kuchnia

przetworowo

Sałatka zimowa z buraczków
Składniki na 6 kg buraków

zalewa
•3 szkl. cukru
•1,5 szkl. octu
•3 łyżki soli
•15 ziaren pieprzu
•15 liści laurowych
•6 goździków
•6 cebul (pokrojone w piórka)
•6 ząbków czosnku (pokrojone w plasterki)
•6 szklanek wody
•6 kg buraków :)

Przygotowanie:
•buraki ugotować w "mundurkach" ok 1 h - odstawić do wystygnięcia
•przygotować dużą miskę lub garnek i zetrzeć buraki na dużych oczkach
•przygotować zalewę (wszystkie składniki podane na zalewę zagotować)
•buraki zalać zalewą i zostawić na min 6 h (my zostawiamy na noc)
•po tym czasie (jak to mój Tato powiedział) ładujemy do słoików i pasteryzujemy ok 15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation