Kuchnia

kuchnia

Składniki:
duża cukinia
kula mozzarelli startej na dużych oczkach
1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w puszce w całości i później zmiksować w blenderze, przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Passatę pomidorową przelewamy do małego garnka, dodajemy posiekany czosnek i oregano, podgrzewamy na małym ogniu, aby sos zgęstniał, doprawiamy do smaku, gdy sos jest już gęstszy gasimy płomień.
Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy cienką warstwą passaty pomidorowej. Odcinamy oba końce z cukinii, kroimy na plastry.
Na pomidorowe pure układamy na zakładkę cukiniowe plastry, następnie mozzarella, powtarzamy, aby na samym wierzchy była warstwa mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez 15-20 minut, podajemy z chrupiącymi grzankami posmarowanymi czosnkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation